Sushi
Przygotowanie sushi jest naprawdę proste i może być znakomita zabawa podczas spotkania w gronie rodziny czy przyjaciół.
Ja robiłam je pierwszy raz i wyszło.
Składniki:
- ryż do sushi (specjalnie przeznaczony do sushi)
- ocet ryżowy
- mata bambusowa do rolowania
- ostry nóż bez ząbków
- nori-prasowane alga
- wasabi-zielony bardzo ostry chrzan
- marynowany imbir
- sos sojowy
- ogórek
- avocado
- łosoś
- czarny sezam.
Gotujemy ryż
Do sushi używamy tylko specjalnych odmian ryżu, jest on powleczony dużą ilością skrobi.
Ryż należny dokładnie wypłukać w misce, tak by woda mętna pierwotnie była ostatecznie klarowna. Po płukaniu zostawiamy ryż w wodzie na pól godziny, by wchłonął spore jej ilości.
Po półgodzinnym moczeniu możemy zabrać się za gotowanie ryżu. Ziarna odsączamy, wkładamy do garnka, zalewamy woda. Stosunek ryżu do wody jest 4: 5 i tak na 2 szklanki ryżu dajemy 2,5 wody. Nie stosujemy żadnych dodatków. Na mocnym ogniu doprowadzamy do wrzenia po czym zmniejszamy gaz i gotujemy na minimalnym gazie do wyparowania wody (od 15 to 20 minut). Ugotowany ryż trzymamy w garnku jeszcze kilkanaście minut, dodajemy do niego 5 łyżek octu ryżowego, i czekamy aż wystygnie.
Zawijanie Sushi
Przygotowujemy mate bambusową i miseczkę z zimna wodą do maczania palców. Mate owijamy folia spożywczą. Na macie kładziemy arkusz nori. Ryż układamy na matowej stronie. Istnieje wiele rodzajów sushi. Ja przygotowałam dragon sushi . Na całej powierzchni nori układamy ryż, układamy go cienko. Gdy ryż się klei, moczymy ręce. I odwracamy nori z ryżem .W połowie ryżu , układamy składniki. Na koniec noża nakładamy wasabi
i smarujemy line wzdłuż krawędzi (po stronie ryżu).
Pokroiłam w cieniutkie plasterki awokado. Ułożyłam na sushi tak by zachodziły na siebie. Ponownie lekko docisnęłam matka i pokroiłam.
Futomaki- - grube rolki, składające się z kilku składników. Są również przygotowywane na macie bambusowej. Po zwinięciu pokroiłam je na krążki grubości 1 -2 cm, tak, aby były wygodne w jedzeniu.
Uramaki - maki odwrócone.
W tym rodzaju sushi, składniki zawinięte w arkusz z glonów nori otacza ryż.
Zewnętrzną warstwę ryżu posypałam czarnym sezamem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz