poniedziałek, 23 stycznia 2017

Pudding z tapioki

Nasza propozycje posiłku potreningowego










TAPIOKA:to kasza wyrabiana z egzotycznej rośliny o nazwie maniok. Właściwości odżywcze tapioki od dawna doceniają mieszkańcy Ameryki Południowej, skąd pochodzi. Jest lekkostrawna i pożywna. Poza tym nie zawiera glutenu i jest hipoalergiczna.

SKŁADNIKI NA DWIE PORCJE:
* 400 ml mleka kokosowego
* 1/4 szklanki szklanki tapioki
* kawałek laski wanilii 
* 2 łyżki ksylitolu

PRZYGOTOWANIE:
* zagotować mleko kokosowe . Na gotujące się mleko wsypać tapiokę. Zagotować, przykryć, gotować pod przykryciem przez ok. 20-25 minut .
* W czasie gotowania należy co kilka minut pudding zamieszać.
* Tapioka jest ugotowana gdy kuleczki staną się całkowicie przezroczyste .
* Na początku gotowania dodać przepołowioną i wyłuskaną wanilię (laskę wraz z ziarenkami) i cukier. Po ugotowaniu deser ma mieć płynną, lejącą konsystencję.

* Na koniec, do ugotowanego puddingu dodać 2 - 4 kosteczki gorzkiej czekolady i energicznie wymieszać łyżką. Podawać z ulubionymi owocami.


SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz