czwartek, 30 listopada 2017

Kaszotto z miętą, kurczakiem i peczoną dynią dynia






Składniki:

1 szklanka suchej kaszy gryczanej niepalonej,
1/2 małej dyni,
4 duże garście  jarmużu,
kilka listków świeżej mięty ,
0,5 szklanki zielonego groszku z puszki
1 łyżeczka soli himalajskiej,
1/2 łyżeczki pieprzu,
dwie piersi z kurczaka,
2 ząbki czosnku,
1 łodyżka trawy cytrynowej,
1 łyżka oliwy,


Wykonanie:
 Dynię wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do miękkości .
Kaszę prażymy na suchej patelni.Następnie zalewamy wrząca wodą , solimy i gotujemy ok 15 minut (w razie potrzeby dolewając wody).

Kurczaka marynujemy (czosnek , trawa cytrynowa,oliwa ,sól i pieprz)i podsmażamy .Gdy kasza będzie już miękka dodajemy wcześniej przelany wrzątkiem jarmuż, miętę i zielony groszek i mieszamy z kaszą. Wykładamy na talerz kaszę , następnie dodajemy kurczaka i dynię.

SMACZNEGO!!!🎃🍃👌

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz