Składniki na dwie porcje
przyprawa do kawy:
- 1 łyżeczka cynamonu
- 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
- 0,5 łyżeczki kardamonu
kawa:
- 2 szklanki mleka migdałowego
- pół szklanki espresso
Wykonanie:
- Do rondelka wlać mleko, dodać przyprawy. Gotować na małym ogniu aż na powierzchni pojawią się małe bąbelki. Nie doprowadzać do wrzenia!
- Gotowe mleko spienić za pomocą elektrycznego spieniacza lub blendera ręcznego.
- Do mleka dolać przygotowane espresso. Jeśli nie macie dostępu do ekspresu czy kawiarki, równie dobrze sprawdzi się kawa rozpuszczalna rozrobiona w 30 ml wrzątku.
- Wierzch można udekorować bitą śmietaną lub ubitym mleczkiem kokosowym i posypać cynamonem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz