wtorek, 14 listopada 2017

SPICE LATTE

 Spice Latte




Składniki na dwie porcje
przyprawa do kawy:
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • 0,5 łyżeczki kardamonu
kawa:
  • 2 szklanki mleka migdałowego
  • pół szklanki espresso

Wykonanie:

  1. Do rondelka wlać mleko, dodać przyprawy. Gotować na małym ogniu aż na powierzchni pojawią się małe bąbelki. Nie doprowadzać do wrzenia!
  2. Gotowe mleko spienić za pomocą elektrycznego spieniacza lub blendera ręcznego. 
  3. Do mleka dolać przygotowane espresso. Jeśli nie macie dostępu do ekspresu czy kawiarki, równie dobrze sprawdzi się kawa rozpuszczalna rozrobiona w 30 ml wrzątku.
  4. Wierzch można udekorować bitą śmietaną lub  ubitym mleczkiem kokosowym i posypać cynamonem.


Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz