Pyszne "nie fit" ciasto z owocami
Składniki:
- 4 duże jajka,białka i żółtka oddzielnie
- 3/4szklanki cukru
- 0,5 szklanki oleju rzepakowego
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka kropel aromatu cytrynowego
- 500-600g dowolnych owoców, ja dodałam nektarynki , brzoskwinie, borówki i śliwki
- polewę z białej czekolady i cukier puder do posypania
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Sposób przygotowania:
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać i odłożyć.
Do miski wbić białka i ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier cały czas ubijając. Dodać żółtka i zmiksować. Do zmiksowanej masy stopniowo dodać olej, nie zaprzestając miksowania. Dodać aromat i ubić.
Do tak przygotowanej piany dodać mąke z proszkiem, wymieszać delikatnie do połączenia.
Formę wyłożyć papierem, przełożyć ciasto, wyrównać.
Na górę wyłożyć owoce, wciskając je lekko do środka.
Piec w temperaturze 175°C przez około jedną godzinę .
Ciasto ostudzić polać polewą czekoladową i posypać cukrem pudrem.
Do miski wbić białka i ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier cały czas ubijając. Dodać żółtka i zmiksować. Do zmiksowanej masy stopniowo dodać olej, nie zaprzestając miksowania. Dodać aromat i ubić.
Do tak przygotowanej piany dodać mąke z proszkiem, wymieszać delikatnie do połączenia.
Formę wyłożyć papierem, przełożyć ciasto, wyrównać.
Na górę wyłożyć owoce, wciskając je lekko do środka.
Piec w temperaturze 175°C przez około jedną godzinę .
Ciasto ostudzić polać polewą czekoladową i posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz