Dżem z nasion Chia z ksylitolem By Ania Lewandowska
SKŁADNIKI:
- szklanka jagód
- skórka z jednej cytryny
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki ksylitolu
- 1 łyżka chia około 15g
Włożyłam wszystko do garnka i gotowałam na małym ogniu, przez 25 min, mieszając od czasu do czasu.
Przełożyłam do słoiczka.
Wykonanie: Kasia
Kasia zrobiła dżem to i ja postanowiłam zrobić:
Powidła Śliwkowe
SKŁADNIKI:
- około 0,5 kg śliwek
- skórka z pomarańczy
- sok z jednej pomarańczy
- 1 łyżka karobu do porcji czekoladowej
Śliwki gotowałam na małym ogniu około 1.5 godziny, dodałam skórkę i sok z pomarańczy.
Do porcji czekoladowej dodałam karob.
Rozlałam do słoiczków i pasteryzowałam w gorącej wodzie 30 minut na małym ogniu.
Zarówno dżem jak i powidła wyszły wyśmienicie idealne np. do naleśników.
Zarówno dżem jak i powidła wyszły wyśmienicie idealne np. do naleśników.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz