wtorek, 2 lutego 2016

Pączki dietetyczne







Składniki:

Ciasto:

- 2 szkl mąki orkiszowej
- 10g drożdży
- 2 łyżki ksylitolu
- szczypta soli
- 1 jajko
- 1 łyżka masła klarowanego (roztopionego)

    Dodatkowo:

    - jajko  posmarowania pączków przed pieczeniem

    Polewa:
    - gorzka czekolada
    - olej kokosowy
    Jak zrobić?

    Wszystkie składniki , oprócz masła  wyrabiam za pomocą miksera, na gładkie ciasto.
    Odstawiam na chwile pod  przykryciem, a kiedy ciasto zacznie wyrastać dodaje masło i jeszcze raz wyrabiam ciasto.

    Przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.

    Przekładam ciasto na stolnicę,  zewnątrz obsypuję mąką, i wałkuję na grubość ok 1,5 cm.


    Na cieście , za pomocą dużej szklanki, wycinam pączki i kładę po  łyżce konfitury (lub kostce czekolady).
    Przykrywam drugą warstwą kółka z ciasta i lekko dociskam.


    Przykrywam wycięte pączki i odstawiam w cieple miejsce na około 30min.

    Smaruje pączki rozkłóconym jajkiem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę około 10-15 minut,
    Od razu po upieczeniu wyjmuję z piekarnika.

    Wystudzone pączki dekoruję polewą z gorzkiej czekolady i posypuje skórka z pomarańczy.Ja udekorowałam jeszcze wiórkami kokosowymi i owocami.



     Ten pączek jest polany ''lukrem" zrobionym ze zmielonego cukru kokosowego i rozpuszczonego w oleju kokosowym.









    SMACZNEGO:)

    WYKONANIE:KASIA I ANIA




    1 komentarz:

    1. <3

      ______________________
      PERSONAL STYLE BLOG
      http://evdaily.blogspot.com

      OdpowiedzUsuń