Sernik z nerkowców
SKŁADNIKI
- 1 szklanka suszonych daktyli
- 1 szklanka migdałów
- 2 szklanki orzechów nerkowca
- 200 ml mleczka kokosowego
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki syropu z agawy
- cynamon
- imbir
- 1 szklanka borówek
Nerkowce zalewamy woda i odstawiamy na co najmniej 2h.
PRZYGOTOWANIE SPODU
Daktyle. migdały, cynamon i imbir wkładamy do miksera i blendujemy na gładką masę.
Daktylowy spod wkładamy do wysmarowanej wcześniej formy (najlepiej malej) i ugniatamy wyrównując powierzchnie. Wstawiamy do lodówki
PRZYGOTOWANIE NADZIENIA
Odsączamy nerkowce, wkładamy do blendera. Dodajemy olej kokosowy, syrop z agawy. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Gotowa masę przekładamy do miski, dodajemy borówki i delikatnie mieszamy.
Rozprowadzamy na schłodzonym daktylowym spodzie, potrząsając tortownica, aby masa równomiernie się rozłożyła.
Schładzamy w lodowce przez 2h lub 20 minut w zamrażalce.
Przed podaniem dekorujemy borówkami
BEZGLUTENOWY PIERNIK JAGLANY
SKŁADNIKI
- 100g kaszy jaglanej
- szczypta soli
- 2 jajka
- 70 ml oleju
- 4 łyżki ksylitolu
- 0,5 szklanki mleka migdałowego
- 0,5 szklanki kakao
- 3 łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżki startej skórki z pomarańczy
- 100g orzechów włoskich
- 100g orzechów laskowych
PRZYGOTOWANIE
Kasze uprażyć na patelni, i następnie przesypać do garnka zalać szklanka wody z odrobiną soli i gotować do miękkości.
Następnie przełożyć kasze do blendera, dodać jajka, olej, ksylitol i sodę.
Zmiksować na gładką masę. Dodać skórkę pomarańczową i posiekane orzechy, wymieszać.
Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec 40 min. Pozostawić do wystygnięcia i polać polewą z gorzkiej czekolady i przyozdobić płatkami i całymi migdałami.
POLEWA CZEKOLADOWA
Tabliczkę gorzkiej czekolady rozpuścić w 2 łyżkach oleju kokosowego z 2 łyżkami jogurtu naturalnego.
SMACZNEGO:)
Sernik wykonanie: KASIA
Piernik wykonanie:ANIA
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz