poniedziałek, 11 stycznia 2016

Fit pizza z kalafiora




Składniki na spód pizzy

- kalafior - jajko - pół szklanki sera typu parmezan (starty na małych oczkach) - płaska łyżeczka bazylii - płaska łyżeczka oregano - szczypta soli i pieprzu

Składniki na sos pomidorowy
- puszka pomidorów bez skórki - mała cebula - 2-3 ząbki czosnku - łyżeczka oregano - łyżeczka bazylii - łyżeczka ksylitolu - sól i pieprz do smaku - łyżka oleju kokosowego do smażenia
- 4 łyżki octu winnego

Dodatki do pizzy
- czerwona cebula - gotowany kurczak oprószony w przyprawach - mozzarella - czerwona cebula - rukola
- papryka

Sos
Cebulę pokroić w niedużą kostkę i zeszklić na patelni z czosnkiem .Następnie wlać na patelnię pomidory z puszki. Dodać zioła, przyprawy, ksylitol i wymieszać całość. Smażyć bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu. Następnie wszystko razem zblendować.

Ciasto
Kalafiora podzielić na różyczki i rozdrobnić w malakserze . Następnie wrzucić do wrzątku i gotować około 10 minut. Po czym odcedzić na durszlaku, dociskając go łyżką, by puścił nadmiar wody i odstawić do przestygnięcia.
Odciśnięty kalafior przełożyć do miski i wymieszać go dłonią z jajkiem, serem, ziołami i przyprawami.

Pieczenie Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Formę do pieczenia wyłożyć papierem , lekko posmarować go olejem, następnie wyłożyć ciasto. Piec około 30-35 minut . Po wstępnym pieczeniu rozsmarować na cieście sos pomidorowy wyłożyć pieczarki, kurczaka i paprykę . Na koniec położyć pokrojoną w plasterki mozzarelle i raz jeszcze wstawić do piekarnika na ok. 5 minut aż składniki się podgrzeją, a ser rozpuści. Przed podaniem wyłożyć na wierzch rukolę i cebule.



















Domowy Ketchup
Zrobiłam ze składników jak na Sos pomidorowy , na koniec przelałam do słoiczków i pasteryzowałam około godziny.






SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz