Dzisiaj proponujemy cudownie orzeźwiający zielony koktajl ze szpinaku, ananasa, jabłka i i lnu mielonego.Takie połączenie zwalcza zmęczenie, zapobiega anemii, wspomaga odchudzanie.
Składniki (2 szklanki):
2 garście liści szpinaku
pół ananasa
2 łyżeczki mielonego lnu
1 jabłko
1 łyżeczka miodu
Liście szpinaku namoczyć w zimnej wodzie przez 15 minut. Ananasa obrać i pokroić w mniejsze kawałki. Jabłko umyć, pokroić na 6-8 części, usunąć ogonek. Owoce pokroić na mniejsze kawałki , dodać szklankę wody , len , miód i wszystko razem zblendować.
A teraz troszkę o właściwościach poszczególnych składników :
🌾Len mielony działa ochronnie na żołądek i reguluje poziom cholesterolu
🍃Liście szpinaku mają właściwości antynowotworowe i chronią przed miażdżycą. Właściwości lecznicze szpinaku to zasługa beta-karotenu, witaminy C oraz luteiny – znanych przeciwutleniaczy. Poza tym szpinak bogaty jest w potas, żelazo i kwas foliowy.
🍍Ananas swoje właściwości odchudzające zawdzięcza przede wszystkim bromelainie, która przyśpiesza przemianę materii. Bromelina ma także właściwości oczyszczające - poprawia mikrokrążenie i wspomaga usuwanie nadmiaru płynów z organizmu. Ananas jest także źródłem pektyn - błonnika pokarmowego, który pęcznieje i wypełnia żołądek, dając uczucie sytości na dłuższy czas. Błonnik ten również wspomaga proces detoksykacji organizmu.
🍎Jabłka zapobiegają miażdżycy i chronią przed zawałem
Dzięki zawartości błonnika jabłka zmniejszają wchłanianie cholesterolu, a dzięki temu skutecznie zapobiegają miażdżycy i chronią przed zawałem.
SMACZNEGO😘
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz