czwartek, 17 grudnia 2015

Fit Ptasie Mleczko




Część czekoladowa:

 - 1 puszka mleczka kokosowego 

- 2 łyżki kakao (lub karobu)

- 4 łyżki erytrolu

- szczypta cynamonu

- szczypta soli

- 2 łyżeczki agaru


Część biała: 

-  1 puszka mleczka kokosowego 

- 100 ml mleka roślinnego (ja użyłam sojowego)


- 4 łyżki nasion chia

- 1 łyżka miodu 


- 3 łyżki erytrolu


- 2 miarki odzywki białkowej o smaku waniliowym


- 1,5  łyżeczki agaru

  1. Potrzebne nam będą dwa garnki - jeden do części czekoladowej, drugi do części białej. W każdym z nich umieszczam wszystkie składniki oprócz agaru. Całość podgrzewam  i jednocześnie dokładnie mieszam trzepaczką. Gdy masa się zagotuję, dodaję agar i bardzo dokładnie mieszam. Całość gotuję jeszcze ok. 10 min.
  2. Formę wyścielam papierem do pieczenia. Na dno jej wylewam 1/2 masy czekoladowej. Wstawiam do lodówki na ok. 2-5 min. 
  3. Gdy masa lekko stężeje wykładam na nią część białą. Ponownie wstawiam do lodówki, ale tym razem na 10-15 min. W tym czasie reszta masy czekoladowej nam stężeje. 
  4. Gdy masa z chia lekko stężeje, wylewam na nią pozostałą masę czekoladową.
  5. Całość przykrywam folią aluminiową lub spożywczą i wstawiam do lodówki na ok. 3 h. 
Smacznego!







1 komentarz:

  1. Bardzo proszę o poinformowanie czytelników, skąd pochodzi przepis na ptasie mleczko z chia. Wystarczy link do bloga.
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń